دو مجوز متفاوت برای نمایش «گربه‌ای در قصر ملکه»

انوش معظمی، نویسنده و کارگردان تئاتر گفت: «گربه‌ای در قصر ملکه» نمایشی در ژانر گانگستری میهج با قصه‌ای آموزنده برای کودک و نوجوان است. او گفت که این نمایش دارای دو مجوز متفاوت و مغایر هم از وزارتخانه‌های ارشاد و آموزش و پرورش است!

دو مجوز متفاوت برای نمایش «گربه‌ای در قصر ملکه»

به گزارش خبرنگار تئاتر خبرگزاری فارس، نمایش «گربه‌ای در قصر ملکه» به نویسندگی و کارگردانی انوش معظمی مدتی است که اجرایش را در سالن ماه حوزه هنری آغاز کرده است. این نمایش ویژه کودک و نوجوان است و به صورت اختصاصی برای مدارس هم به صحنه می‌رود. بازیگران نمایش آرزو کشاورز، فرهاد مومنی، فریبا رسولی، عاطفه ترابی، محمد مهدی طاهری، بهروز صفرپور، رویا سلامت، متین ضرابی، پروانه بهرامی، سعید مجاهد پور، اصغر رضایی، مژگان جودکی و شیوا آریایی هستند.

داستان این نمایش درباره مزرعه‌ای است که چند حیوان در کنار مادربزرگ (بی‌بی گل‌نسا) زندگی می‌کنند، مادربزرگ قصه چند روزی به مسافرت می‌رود و دو موش موذی در نبود مادربزرگ قصد فراری دادن گربه‌ای را دارند که در آن مزرعه زندگی می‌کند.

انوش معظمی درباره این نمایش به خبرنگار تئاتر فارس گفت: یک هفته از اجرای این نمایش در حوزه هنری می‌گذرد. در حال حاضر اجرا به خاطر ایام سوگواری تعطیل است و از چهارشنبه (هشتم خرداد ماه) مجدد آغاز می‌شود.

 

 

وی با اشاره به اینکه دومین باری است که در حوزه هنری نمایشی به صحنه می‌برد، گفت: در سال‌های قبل کارگاه کودک و نوجوان حوزه خیلی فعال بود اما مدتی در این زمینه کمتر کاری دیدیم، به نظرم الان فضا برای کار کودک و نوجوان دو مرتبه مهیا شده است.

معظمی، ژانر این نمایش را گانگستری با قصه‌ای آموزنده به شمار آورد و گفت:‌ اینکه در یک نمایش بتوانیم پیام اخلاقی خوبی به بچه‌ها برسانیم، اتفاق ارزنده‌ای است، من هم تمام تلاشم این بود که پیام‌های اخلاقی خوبی را به مخاطبم منتقل کنم.

وی درباره بازیگران نمایش توضیح داد: بازیگران همه بزرگسال و حرفه‌ای هستند. نمایش به گونه‌ای نوشته شده که مناسب بچه‌ها و خانواده‌هایشان باشد، منتها گاهی پیش می‌آید که سنین پایین‌تر از مدرسه درکی از برخی کارها پیدا نمی‌کنند، این دیگر دست نویسنده کار نیست و به نظرم همین که کلیت قصه دست بچه‌ها بیاید و فضای شادی برایشان ایجاد شود، خالی از لطف نیست.

این نویسنده و کارگردان تئاتر در پاسخ به سوالی مبنی بر نامناسب بودن برخی نمایش‌ها برای کودکان و اشتباه در ترتیب سنی برخی نمایش‌ها گفت: کارگردان‌ها گاهی اوقات ناگزیر هستند که ژانر کارهایشان را برای همه گروه سنی کودک و نوجوان بگذارند، حتی اگر بچه‌ها متوجه قصه هم نشوند. اما همین فرهنگسازی برای تماشای تئاتر خوب است. در کار ما هم برخی کاراکترها حیوانی هستند، زرق و برق کار،‌ ماسک‌ها و ترانه‌های شاد باعث می‌شود که رضایت خاطر بچه‌ها تأمین شود.

 

 

وی با اشاره به برخی مشکلات در زمینه ممیزی کارهای کودک گفت: زمانی که من خودم برای بازبینی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی اقدام کردم، کلمه «کودک» را از نمایش ما حذف کردند و مجوز کار نوجوان دادند. پس از آن وقتی برای مجوز وزارت آموزش و پرورش اقدام کردم ، کلمه «نوجوان» را از عنوان کار ما حذف کردند! یعنی الان من دو مجوز جداگانه دارم و این اتفاق اصلا خوب نیست که همه جا سلیقه‌ای عمل شود، مجوزها کارشناسی نبوده و مبتنی بر سلیقه ممیز باشد.

وی با بیان اینکه در زمینه آموزش کودکان نباید خیلی گلخانه‌ای عمل کنیم، افزود: من احساس می‌کنم در زمینه آموزش کودک خیلی وقت‌ها سختگیری‌های زیاد می‌شود و ما برای تولید نمایش برای کودکان با یک بام و صد هوا مواجه هستیم. منظورم از این صحبت‌ها این نیست که از هر ادبیاتی برای بچه‌ها استفاده کنیم بلکه منظور این است که کار باید برای بچه‌ها جذاب باشد و نباید خیلی هم سخت بگیریم، چرا که بچه‌ها در محیط بیرون و حتی با حضور در نمایش‌های آزاد با خانواده‌هایشان خیلی چیزها را می‌شنوند و می‌بینند!

وی در ادامه افزود: در گونه تئاتر آزاد ما شاهد هستیم که خیلی کارها به سمت ابتذال می‌روند و این دوگانگی در مجوز دادن هم دیده می‌شود، من اعتقادی ندارم که نوع ممیزی کار کودک و بزرگسال به یک نوع باشد؛ اما حرفم این است که خیلی از این بچه‌ها گونه تئاتر آزاد هم با خانواده‌هایشان تماشا می‌کنند، بنابراین چرا برای استفاده از یک کلمه «خنگول» ما باید تذکر بگیریم؟!

 این بازیگر سینما، تلویزیون و تئاتر در پاسخ به این سؤال که چه اندازه تماشای تئاتر برای افزایش سطح فرهنگی از دوران کودکی تأثیرگذار است،‌گفت: قطعا ببینید در کشورهای پیشرفته یکی از گزاره‌های اندازه‌گیری فرهنگی، تئاتر است. اگر یک مملکتی فقر فرهنگی داشته باشد، بدون شک بدانید که تئاتر در آن کم تولید می‌شود یا مردمش کم تئاتر تماشا نمی‌کنند.

وی اظهار داشت: در کشور ما هم سال‌های اخیر حمایت دولتی از تئاتر کمتر شده و هزینه‌ای برای کار کودک هم صورت نمی‌گیرد درحالیکه اولیای امور مملکت هنوز توجه نمی‌کنند که تمام سیاست‌های اقتصادی و اجتماعی ما بر پایه فرهنگ بنا می‌شود و تئاتر هم یکی از ارکان این فرهنگ محسوب می‌شود.

معظمی با بیان اینکه «گربه‌ای در قصر ملکه» تا انتهای خرداد در حوزه هنری اجرا دارد، گفت: به دلیل بازخورد تماشاگران، پروداکشن بزرگی که دارد و سرمایه‌گذاری که برای کار پیدا شده است، احتمالا پس از این دوره هم مجدد در جای دیگری اجرا خواهیم داشت.

نظرات 0 + ارسال نظر
امکان ثبت نظر جدید برای این مطلب وجود ندارد.